Referinte: www.harviz.ro , www.elsaco.ro

 

O sursa de apa curata si sigura – si sistemul de distributie aferent – este o necesitate zilnica. Sistemul de distributie este legatura esentiala intre sursa de apa si consumatori. Oamenii au nevoie de apa sa traiasca. Fabricile au nevoie de apa sa functioneze si sa produca bunuri.

Sistemul SCADA proiectat si implementat de Nextra gestioneaza functionarea sistemului de distributie prin controlul si monitorizarea urmatorilor parametrii :

  • Nivelurile apei in puturi si rezervoare
  • Temperaturile & si valorile pH
  • Timpii de functionare pentru pompe
  • Valorile debitelor in diferitele puncte ale sistemului
  • Presiunile in diferite puncte ale sistemului
  • Dozajul si concentratia clorului
  • Consumul de substante chimice
  • Alti parametri calitativi ai apei
  • Starea oricarei alarme actuale
  • etc.

Inbunatatirea serviciilor de distributie a apei potabile a dus inevitabil la dependenta crescuta a acestora de infrastructura IT (retea de comunicatii, servere, etc). De aceea intotdeauna lucram la proiecte impreuna cu specialistii IT ai clientului pentru a implementa cea mai buna solutie. Utilizarea SCADA inseamna crestera sigurantei in exploatare si cresterea productivitatii muncii.

 

SCADA software

Sistemele SCADA implementate de Nextra monitorizeaza si controleaza functionarea echipamentelor dispersate geografic, respectiv culeg date de la aceste echipamente iar analiza centralizata a datelor permite luarea deciziilor cele mai bune in vederea functionarii optime ale intregului sistem de distributie. Sistemul este utilizat atit pentru controlul distributiei apei potabile cit si pentru colectia apei uzate.

Sistemul SCADA controleaza toate pompele, vanele, presiunea din sistem si debitele pe diferite tronsoane de conducta. De asemenea toate datele tehnologice inainte de arhivare sint analizate si ca urmare a analizei se face diagnosticul functionarii, se genereaza eventuale alarme astfel incit tot procesul poate fi condus/supravegheat de catre operatori dintr-o locatie centralizata.

 

HMI (Human Machine Interface)

Operatorii interactioneaza cu procesul tehnologic prin intermediul interfetei HMI. Aceasta permite operatorilor monitorizarea starilor, modificarea parametrilor precum si interventia manuala asupra procesului in caz de urgenta. De asemenea prin HMI pot fi vizualizate graficele procesului, se pot genera rapoarte, se pot modifica algoritmii sau valorile specifice procesului, valorile de alarme, etc.  Locatiile, platformele software si interfetele pot varia foarte mult. O interfata HMI poate rula pe un PC din reteaua locala, pe o tableta conectata la internet sau pe un notebook legat in reteaua locala WiFi, etc. De aceea este important ca sa se lucreze cu specialistii IT pentru ca acestia cunosc in amanunt arhitectura retelei, administreaza efectiv legaturile de date ale sistemului si ca atare se reduc considerabil timpii de implementare mai ales in cazul sistemelor complexe si se pot implementa interfete personalizate pe nevoile exacte ale operatorilor.

 

Local Processors

Dispozitivele de control locale cum ar fi PLC-urile si RTU-urile (remote terminal units) permit automatizarea completa a procesului tehnologic. Multe dintre aceste PLC-uri si RTU-uri sint produse chiar de catre noi si am livrat deja citeva sute de astfel de unitati pentru diversi clienti. Aceste dispozitive colecteaza si transmit diverse date, comunica intre ele, executa monitorizarea si controlul proceselor locale, etc. Din moment ce noi sintem producatorii acestor echipamente si sintem si autorii softului SCADA se poate usor deduce ca in acest caz costurile si timpii de implementare sint mult redusi in comparatie cu ofertele concurente.

 

Instrumente si echipamente de executie

Functionarea retelelor de apa potabila si ape uzate se bazeaza fara indoiala pe masuratori care trebuiesc monitorizate in timp real pentru o functionare optima si sigura. Implementarile SCADA pe care noi le facem, intotdeauna se bazeaza pe cerintele particulare si exacte ale clientilor, cerinte care sint formulate pe baza cunostintelor si necesitatilor locale pe care acestia le au. Convingerea noastra ferma este ca numai astfel se poate face un proiect electric si de automatizare care sa poate sa faca fata necesitatilor particulare ale unui client.